2. mar 2022 af Lærke Maagaard i samarbejder med eksperter
#5 ting du bør vide om dit barns søvn
Viden kan være til stor hjælp for at forstå dit barn, hvordan det sover, og derfor også hvordan du bedst kan hjælpe dit barn med at falde i søvn. Her er #5 ting du bør vide om dit barns søvn.
#1 Hvad sker der, hvis ikke vi får nok søvn?
Søvn er enormt vigtigt, da det er et af menneskets basale behov og derfor på lige vilkår med mad og drikke, er noget vi skal have for at overleve og trives. Hvis ikke man får nok søvn kan det påvirke:
- Fysisk udvikling og vækst
- Mentalt eksempelvis indlæringsevnen
- Immunforsvaret Koncentrationsevnen
- Humør og adfærd
- Generelle trivsel både hos børn, forældre og hele familien
Søvn er således meget vigtigt for vores trivsel og faktisk for vores overlevelse. Det gælder både vores barn, men også dig som forælder. Det er vigtigt for hele familien at få nok søvn.
#2 Børn er født med forskellige søvnbehov
Vi ved fra forskning at børn fra fødslen er forskellige, at der er ting som er givet på forhånd. Derfor er det heller ikke unormalt at ens andet barn har andre behov, vaner og præferencer, end ens første. Børn har forskellige søvnbehov og trives med forskellig søvnvaner, og derfor handler det om at finde ud af, hvad der virker hjemme hos jer.
#3 Børn har brug for hjælp til at få nok søvn
Børn er født med en evne til at sove, men alle børn har alligevel brug for deres forældre til at hjælpe dem i starten. Det er især i barnets første leveår, hvor mangel på søvnmønster kan give udfordringer. Det handler om at barnet fra fødslen har brug for hjælp til at få nok søvn og finde tryghed, men også at der sker en masse udvikling hos det lille barn som kan have indvirkning på søvnen. Hvis ikke du har læst vores sidste indlæg, så hop tilbage og få tips til hvordan du kan hjælpe dit barn til at sove.
#4 Alle mennesker sover i søvncyklusser
En søvncyklus består af 4 stadier, både for børn og for voksne.
1 - Indsovning
1. stadie er indsovningen, hvor dit barn ikke er faldet hen endnu og måske stadig har lidt åbne øjne, lidt spjæt og hvor dit barn vågner, hvis du eksempelvis flytter dem. Typisk vil dit barn være i ret meget bevægelse først. Børn ligger ikke helt stille og forsøger at falde i søvn, ligesom vi voksne. Når de så pludselig ligger helt stille, og måske stirrer lidt ud i luften, så 1. stadie indtrådt.
2 - Let søvn
I 2. stadie sover dit barn let søvn, og vil også let kunne vækkes. Her ligger dit barn helt stille uden nogle øjenbevægelser og uden at drømme. 1. og 2. stadig varer typisk kun 5-10 min. hos børn med en søvncyklus på 30. min.
3 - Dyb søvn
I 3. stadige vil dit barn sove dybt og tungt. Her vil det være sværere at vække dit barn og i dette stadie vil man typisk godt kunne flytte barnet, uden det vågner. Børn når typisk dette stadie efter ca. 10. min. Her vil du opleve dit barn ligge helt stille og måske slipper grebet i sine knyttede hænder, slapper af i kæben så det taber sutten eller slipper brystet.
4 - Drømmesøvn
Fra den dybe søvn glider barnet over i REM-søvn, som også kaldes drømmesøvnen. Som navnet; Rapit Eye Movement (REM) indikerer, er der i denne fase flere øjenbevægelser. I denne fase vil dit barn ligge mere uroligt. Større børn skifter liggestilling, og du vil opleve at dit barn leder efter sin sut, nusseklud eller bamse. Nogle børn kan endda i REM-søvnen rejse sig op eller sætte sig på knæ. I REM-søvnen vil der typisk også kunne være mange pludre-, snakke- og klynkelyde og endda skrig. Det er ret vigtigt at vide ens barn sover på den her måde, fordi de ikke kan regulere deres krop endnu. Det er også vigtig at vide, at det faktisk ikke betyder, at de er vågne. Drømmesøvnen indtræder efter 20-30 min. og er det stadie, der fylder mest i søvncyklussen hos små børn.
Når dit barn er 6-8 uger begynder det at sove i disse søvncyklusser. En cyklus varer 30-45 min. og vil blive længere i takt med dit barn vokser. Længden af en cyklus, kan man ikke påvirke eller fremskynde, da det sker i takt med udviklingen i barnets hjerne. Når børn bliver 3-5 år vil deres søvncyklusser opnå en varighed på 90 min., ligesom vi voksnes. Efter hver søvncyklus har vi en opvågning. Små børn har det, og vi voksne har det. Som voksne kan vi godt finde ud af at vende os og sove videre, uden overhovedet at registrere denne opvågning, men det har små børn ikke lært ordentligt endnu, og derfor vågner de ofte helt.
Der er således helt naturlige forklaringer på at dit barn ofte vågner, både om natten og fra sine lure. Alene det at varigheden på dit barns søvncyklusser er 3 gange kortere end din, gør at dit barn vågner flere gange om natten end du gør. Hertil er deres kortere cyklus også med til, at du mærker det endnu mere på egen krop, da slutningen på dit barns cyklus og opvågningen, ofte vil ske lige når du selv er nået til den dybe søvn i din cyklus. Vågner dit barn meget ofte om natten, vil du derfor få meget lidt dyb søvn selv.
Mange børn vågner også fra deres lur efter de 30-45 min., fordi barnet ikke selv kan komme ind i den næste cyklus. De vågner helt op, og har brug for hjælp til at regulere sig ned, blive rolig igen, og komme videre i næste cyklus. Vi ved godt det er frustrerende hvis du er en af de forældre, hvis barn sover korte lure. Du får ikke hænderne fri særlig længe eller en pause til at gøre noget for dig selv. Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvordan barnet sover lure, om du man nemt hjælpe dit videre i søvnen eller aldrig kan.
Det vigtigste er at være opmærksom på om dit barn trives med de korte lure. Det er der massere børn der gør, selvom kan være svært at trives i som forælder. Hvis dit barn eller du som forælder ikke trives med korte lure, kan du finde hjælp i nogle af vores andre blogindlæg.
#5 Dit barns søvnbehov ændrer sig
I dit barns søvnbehov, kan du måske finde svaret på, hvorfor putningen er svær, hvorfor dit barn altid vågner efter 30-45 min., og hvorfor du ikke kan få dit barn videre i søvnen.
Sundhedsstyrelsen har nogle anbefalinger for, hvor meget et barn bør sove, som er delt op efter hvor gammel barnet er. De anbefalende timers søvn pr. døgn, ser du nedenfor for børn i alderen 0-3 år:
- 0-4 uger: 15-18 timer
- 1-3 måneder: 14-15 timer
- 4-5 måneder: 14-15 timer (3-4 lure)
- 6-12 måneder: 14-15 timer (2-3 lure)
- 1-3 år: 12-14 timer (1-2 lure)
Det er her et gennemsnit, og anbefalinger og det er derfor vigtigt at understrege, at mange børn har behov for og trives med at sove mere eller mindre. Det falder indenfor normalen, hvis ens barn sover ca. en time over og under de listende intervaller. Det du særligt skal tage med fra disse intervaller er at dit barns søvnbehov ændrer sig, i takt med dit barn vokser. Fordi dit barn søvnbehov ændrer sig, kan det hjælpe at være opmærksom på om en justering af puttetidspunktet eller vågentiden, kan løse de udfordringer i måske har med lange putninger til lure og til natten, eller med at få jeres barn videre i søvnen.
Fordi dit barns søvnbehov ændrer sig lige så langsomt, kan det nogle gange hjælpe at se lidt bort fra klokken. Hold i stedet øje med dit barns tegn på træthed og vent lidt med at putte, hvis dit barn ikke viser tegn på træthed. Mindre behov for søvn, betyder øget behov for at være vågen. Hvis dit barn ikke har været vågen i lang nok tid, og derfor ikke er træt nok endnu, vil sandsynligheden for en svær putning være større. Det kan også blive vanskeligere at få barnet videre fra en cyklus til en ny, hvis barnet ikke er træt nok, alligevel bliver puttet og så sover 30-45 min.
Det er hermed ikke sagt at du skal holde dit barn vågen flere timer mere end du plejer, men hold øje med dit barn træthedstegn. Forsøg at strække putningen bare 15-20 min. hvis I oplever de ovennævnte udfordringer, og dit barn ikke viser tydelige træthedstegn.
Vi håber dette indlæg hjælper dig og dit barn til en bedre nattesøvn!
Glæd dig til at modtage mere om hvordan du kan hjælpe dit barn med søvnen, hvornår dit barn kan opleve udfordringer og hvad du kan gøre for at arbejde med det.