29. okt 2021 af Lærke Maagaard
Nou Petit støtter Verdensskove – hvem er de?
I Nou Petit er vi stolte af vores samarbejde med organisationen Verdens Skove. De laver et helt fantastisk stykke arbejde for at bevare regnskoven og i samme ombæring passe på klima, dyr og mennesker, der er afhængige af regnskovene. Du ved det måske ikke, men du og jeg er faktisk også ret afhængige af regnskoven. Læs med herunder og find ud af hvorfor.
Mød John Glitfeldt
Vi har haft besøg af John Glitfeldt, som de seneste 8 år har været fundraiser og kampagnekoordinator i Verdens Skove. Læs her eller lyt med på videoen nedenfor, hvor du kan høre John fortælle lidt om, hvad de laver i Verdens Skove, og hvorfor deres arbejde er enormt vigtigt for både dyr, mennesker og klimaet.
En dansk organisation med mange år på bagen
Verdens Skove er en dansk organisation, der har eksisteret siden starten af 80’erne. Organisationen er stiftet af nogle biologer fra Århus, der med egne øjne, allerede tilbage i 80’erne, så hvordan regnskoven blev fældet. I dag arbejder organisationen med at bevare regnskov i Bolivia, Honduras, Panama, Nicaragua, Uganda og Etiopien. De har tidligere arbejdet i Ecuador og Costa Rica, hvor det er lykkedes dem at bevare store arealer af regnskov, bevare dyr og give lokale en bæredygtig levevej.
De har hands on og er i sandhed lokale helte
Verdens Skove har ikke en hel masse kontorer ude i verden, som mange andre NGO’er. De sætter ind lokalt og forsøger over tid at gøre dem i stand til at kunne varetage opgaven selv. John Glitfeldt fortæller:
”Vi arbejder i lande, der er præget af stor fattigdom, som er ødelagt af borgerkrige og hvor regeringerne ofte er korrupte eller svage, så borgerne virkelig bliver presset på deres rettigheder. For at kunne gøre den største forskel, skal de lokale sættes i stand til at løfte opgaven selv. Det kræver bl.a. at vi hjælper dem til at finde de rigtige løsninger, bidrager med resurser i form af penge og juridisk bistand.”
”De løsninger der gør den største forskel er at hjælpe de lokale med at etablere en indtægtskilde, som er holdbar. Det er klart at penge er en stor drivkraft i så fattige lande, og fordi træ har en stor værdi på verdensmarkedet, fældes regnskoven for at få mad på bordet. Vi hjælper de lokale med at skabe en anden indtægtskilde som f.eks. at dyrke kakao, kaffe eller bananer, der kan vokse i skyggen af træerne i regnskoven. Samtidig er turisme faktisk også en stor drivkraft, både fordi det giver indtægter, men også fordi det giver incitament til at bevare skoven og passe på dyrene, som turisterne ofte kommer for at se. Det er også derfor, vi har etableret et rejsebureau, hvor vi både kan give turister en stor oplevelse, men samtidig også hjælper de lokale enormt meget.”
De ubærlige konsekvenser
For at gøre en forskel i klimakampen, for dyrene og for mennesker, der lever en langt mere barsk hverdag end os, så er bevarelse af regnskoven det logiske sted at starte, fortæller John. Regnskoven er nemlig et kæmpe lager af CO2, som frigives i atmosfæren, når den fældes og afbrændes. Hertil optager regnskovene enorme mængder af CO2, og er derfor en helt afgørende faktor, når vi taler om global opvarmning. Hver 3 sekund fældes et areal svarende til en fodboldbane af regnskoven. Det er helt forfærdeligt at forestille sig, og på et år summerer dette sig til syv millioner hektar skov. Regnskoven er dog ikke kun vigtig, fordi den optager CO2. Regnskoven og de mængder vand der fordamper fra den, danner regnskyer som sikrer regnvejr både her i Danmark og resten af Europa, men også i de mest tørkeramte lande. Regnskoven er altså en virkelig vigtig del af vores vejrcyklus, vigtig for man kan dyrke afgrøder og få mad, men også at få drikkevand til både dyr og mennesker verden over.
Regnskovene er altså uundværlige i klodens selvregulering og balance. Hvordan alting hænger sammen og påvirker hinanden indbyrdes, kan vi mennesker kun svært forstå sammenhængen af. Men med viden om regnskovens bidrag i forskellige aspekter, er det ikke svært at forstå, hvor uundværlig den er for vores eksistens. Ikke bare vi menneskers eksistens, men også dyr og planter.
Over halvdelen af dyrearterne på kloden lever i regnskovene, og hvert år fjerner vi 7 millioner hektar af jeres hjem og levested. Regnskovene er levested for enormt mange plante- og dyrearter, både dem vi kender, men også stadig uopdagede arter. Ud over planter og dyr er regnskovene også hjem for ca. 800 millioner mennesker, der lever i regnskovene verden over. Disse mennesker, oprindelige folk i regnskoven, hjælper Verdens Skove med at få rettigheder over deres skovarealer, så de kan bevare deres hjem og passe på skovene. John Glitfeldt fortæller også, at de flere gange har hjulpet med beskyttelse af de familier, kvinder og børn, der lever i skovene, fordi rovdrift på skovens arealer til dyrkning af palmeolie og sojabønner, sker på ubarmhjertig vis. Skoven bliver stjålet fra dem der bor der ved tvang, og nogle gange på bekostning af menneskeliv, herefter brændes store arealer af skoven ned for at lave plantager.
Bevarelse af regnskoven er det første sted, der skal sættes ind!
John Glitfeldt fortæller:
”der bliver gjort mange ting for klimaet i dag, og der er kommet øget fokus og interesse for det de seneste år. Der bliver f.eks. også plantet flere og flere træer, hvilket er rigtig godt. Det vigtigste er dog stadig at bevare regnskoven, fordi den kan ikke bare genskabes. Vi kan godt genplante, men i takt med at regnskovene fældes hver dag, mister vi så mange dyrearter. Der er eks. den grønne ara, en papegøje, som lever på grænsen mellem Costa Rica og Nicaragua. Der er kun omkring 2.500 af dem tilbage, fordi den yngler og lever i et bestemt træ, som der bliver færre og færre af. Man kunne jo godt lave et dyrehospital, men det giver allerbedst mening at bruge kræfterne og pengene på at bevare deres naturlige levested.”
Det positive
Verdens Skove er i sandhed nogle af hverdagens helte. For også at sætte lidt fokus på nogle af de gode bedrifter så har organisationen bl.a. været med til at bevare 1 mio. hektar regnskov i Bolivia og et areal svarende til 3 x Fyn i Panama.
I Verdens Skove er de dybt afhængige af at få støtte fra både virksomheder og private. Derfor er vi i Nou Petit stolte af at kunne bidrage. Vi støtter både direkte ved køb af regnskovscertifikater, men donerer også hvert år en del af vores omsætning til Verdens Skove. Du hjælper på den måde allerede ved at handle på Noupetit.dk, men har du lyst til at give et direkte bidrag, så gå ind på deres hjemmeside og støt på en måde der passer dig. Man kan donere og støtte på mange måder og selvom det bare er 20 kr., så er du med til at gøre en forskel. Faktisk kan 1 kr. være med til at redde 2,3 kvm. Regnskov.